5.2.2013

Päivä 12: Funkkis Circuit

Viikko alkaakin tiistaina

Viime päivityksestä on jo hetkinen vierähtänyt, ja on aika hieman kerrata tapahtumia.
Eilinenhän ei menny niin putkeen koska väsymys oli tällä kertaa liikaa. Arvaatteko mikä on syynä?


Tuon tapahtuman aikana jenkit vetää napaan 1,2 miljardia kanansiipeä ja muutamaa muutakin herkkua. Tämä spektaakkeli näytettiin aamuyöstä Suomessa, joten auta armias mitkä silmäpussit se aiheutti! Kaiken kaikkiaan melkoinen shöy oli kyseessä ja oli pakko kituuttaa puoliajalle, jolloin nähtiin Beyoncén esitys joka huipentui Destiny's Childin comebackiin. Voe elämä kun tuli nuoruus mieleen. Yritin löytää teille näpäkkää videonpätkää mutta hirveen paljon kuraa löytyy eikä oikein kunnollista videota. Tuolla vähän edes fiiliksiä:


Lauantai olikin eka snoukkapäivä ever! Viikonloppu meni siis lumisissa touhuissa ja sitten sunnuntai reissusta toipuessa. Harmitti, kun ei päässy treenaileen enemää, mutta mitä ihmeellisimmät paikat oli kipeinä lumilautailun jälkeen.

Pikku-Syöte sai toimia näytöksen areenana. Kaikki oli uutta: kengät, siteet, lauta. Myös laskuasennot tuotti ongelmia aluksi. Miljoona ja yksi kaatumista myöhemmin muutaman kerran päästiin rinnettä kohtalaisesti alas, laudan päällä välillä jopa. Haasteellista oli myös päästä hissillä ylös, kuulemma näytin klonkulta.

Siinä se snoukkakärpänen pääsi hieman puraisemaan. Joskin rankaisemaankin: edelleen tuntuu muutama kipeä kohta, esimerkiksi selässä ja jaloissa. Saunaa ja venyttelyä sekä tiikeri-balsamia oli ohjelmassa sitten sunnuntaina.

Onneksi en kuitenkaan pahemmin itseäni telonut, vaan selvisin vähäisillä ruhjeilla ja voin jatkaa haastetta. Tänään oli ensimmäinen treenipäivä Hukassa sitten viime torstain, ja jäsenissä vielä snoukkaamisen kivut.. Sanonpa vain, että Virvan Funkkis Circuit ei ollut se helpoin aloitus tälle viikkoa, oh no. Siitäpä raporttia seuraavassa.


Funkkis Circuit oranssi tunti (45 min)



Tuntia kuvaillaan etukäteen näin:

"Supertehokas uusi toiminnallinen harjoittelumuoto käyttäen tehokkaasti koko vartalon lihaksistoa. FunkkisCircuit pureutuu koordinaatioon, ketteryyteen, liikkuvuuteen, tasapainoon ja kehon hallintaan. Kesto 45 min."

Tunti on uusi Hukan ohjelmistossa, ja en ollut varma mitä odottaa. Funktionaalinen ja dynaaminen harjoittelu on tulossa kovaa vauhtia Suomeenkin, ja siitä esimakua tämä tunti onkin. Koko kroppaa koetellaan kiertäessä eri harjoittelupisteitä. Kyytiä saa yhtäaikaa ylä- ja alakroppa ja kaikki on kiinni oman kehon hallinnasta ripeässä tahdissa. Treeniviikko on todellakin alkanut.



Funkkis Circuit muistuttaa hieman kouluaikojen kuntopiiriä, mutta liikkeet ovat modernimpia ja tehdään erilaisilla välineillä hyödyntäen montaa eri lihasta yhtä aikaa. Alussa laitetaan eri pisteet kuntoon ja käydään liikkeet läpi ohjaajan avustuksella. Mukana oli minun lisäkseni muitakin uusia, joten oli hyvä että kaikki opastettiin aluksi.

Kentällä alkaa raikaa musiikki ja Virva kajauttaa mikin kautta setin alkaneeksi. Esittelen hieman liikkeitä, sikäli mikäli muistan niitä vielä (ja jos en ole liian traumatisoitunut :D ):



Pisteitä on 17 erilaista. Salissa liikutaan vaihtaen hölkäten minuutin välein paikkaa ja liikettä. Funkkis Circuitissa ehditään mennä suurin piirtein kaksi kokonaista kierrosta puolentoista minuutin tauolla ensimmäisen kierroksen jälkeen.

Aloitan selinmakuulla, josta heilautan ristiin suoria jalkoja vuorotellen tavoitellen kengänkärjellä maassa makaavia käsivarsia. Tämä dynaaminen liikkuvuusharjoitus kiertää mukavasti selkäranka, mutta vielä on työtä, jotta liike näyttää siltä miltä pitää ja jalka nousee.

Seuraavaksi on vuorossa sumokyykky ja samalla nostetaan levypainoa sekä tuodaan paino alas vastakkaisen jalan noustessa koukkuun. Tämän jälkeen otetaan kuntopallo, jossa on kahvat ja selällään suorin vartaloin nostetaan jalkoja ja palloa, ja liike loppuu takaisin lattiaan. Tämän jälkeen otetaan jälleen levypaino, ja lähdetään etenemään askelein viemällä levyä etummaisen reiden puolelle jämäkästi. Tässä vaiheessa keuhkoista kuuluu jo puuh puuh, ja tajuaa, että tässä treenissä tulee kokonaan jäätävä polte.        

Nyt tuntuu, että jokin unohtui välistä. Jatkan silti niillä mitä muistan. Jumppapallon päällä käsipainoja nostetaan kohti kainaloa kääntäen ylävartaloa hieman, sillä tavalla lavoissa alkaa tuntua. Seuraavaksi mennään lankku-asentoon käsipainojen tai kahvakuulan varaan ja tehdään asennosta pientä kävelyliikettä käsillä painoja nostellen. Jep, minuutti tuntuu pitkältä! Koska se huutaa että vaihto??

Kuvassa näkyvä tikapuu-asetelma makaa lattialla. Tarkoituksena on sivuttaisella polvennostojuoksulla edetä vuorokylki edellä rataa edestakaisin. Jokunen kerta taisi hieman osua puolaan, eli hieman väsähtäneen kropan koordinaatiossa on petraamista! Napakan juoksun jälkeen taas jumppapallon ääreen ja tällä kertaa nostetaan lantiota ylös ja liikutetaan palloa kohti peppua ja takaisin alas. Tästä siirrytään bosu-pallon päälle lankku-asentoon (kädet ojennettuina pallon päällä) ja nostellaan jalkoja koukistettuina sivuille. Näiden jälkeen tulee ihana yleisliike käsipainoilla. Ah, ja sitten niin mukava hyppyrata - jalat hypäten auki steppilaudalle, alhaalla yhteen. Rataa näkyy hieman tuossa kuvassa ylhäällä. Entisenä koripalloilijana hyppytreenit ovat tuttuja, mutta siis jännä kun ei enää tuntunut siltä. Olipa raskasta hyppiä tuo rata. Paha mieli vain tulee kun muistelee entistä loikkatulosta ja ponnua - jos tätä junnaa enemmän niin saisikohan sen pomppufiiliksen takaisin..?

Liikkuvuuskääntö toisinpäin, eli päinmakuulla tällä kertaa. En muista oliko se itse asiassa tässä välissä, mutta enivei. Liikkeessä jalkaa nostetaan mahdollisimman suorana vastakkaisen kyljen puolelle jälleen napakasti. Mukana oli "onneksi" myös vauhditon pituushyppy, jonka jälkeen seuraa punnerrus. Näillä main mukaan tuli myös maastaveto tangolla ja yhdellä jalalla - siis yhdellä! Pitää hallita kroppaa ja tasapainotella rauhassa. Tämä onnistui yllättävän hyvin, ja oli mukavimmasta päästä. Vielä luvassa oli muun muassa supermies-liike, jossa ollaan lankku-asennossa kädet suorina ja kroppa tiukassa paketissa ja siitä nostellaan vastakkaista kättä ja jalkaa mahdollisimman staattisena pysyvän keskivartalon varassa. Monen monituista pistettä ja liikettä tuli sahattua pariin kertaan ja voin kertoa, että tuntui tehokkaalta ja tajusi kropan vaativan paljon työtä.

Tämän selostuksen halusin julkistaa siksi, että moni joka miettii tunnille menoa tietäisi enemmän mitä odottaa. Liikkeet eivät vaadi mitään huippukuntoa, mutta homma helpottaa kunnon paranemisen myötä. Tunti yhdistää kehonhallinnan ja dynaamisen harjoittelun parhaat puolet kohtalaisen yksinkertaisesti. Kaikki osaa nämä liikkeet, joten kynnys osallistumiselle ei ole suuri. Virva on mukava ja selkeä ohjaaja, ja hän neuvoo mielellään sekä korjaa asentoja tarvittaessa. Ei kannata tehdä mitään kovaa harjoitusta ennen tätä, sillä kunnolla saa puserrettua kaikki voimat pihalle tämän harjoituksen yhteydessä. Pieni lämmittely voi olla paikallaan, sillä alussa kierretään kenttää juosten vain muutama kierros. Itselle on ainakin miellyttävämpi aloittaa harjoittelu, jos on jo vähän lämmin koko kropassa. Tämä on makuasia tietenkin.        

Kaikki osallistujat tekivät voimiensa mukaan, ja melkein jokaisella pisteellä on eri painoisia levyjä tai painoja. Tämä oli tosi tehokas sykäys, ja treenaamisen tuntu saavutettiin hyvinkin. Sopii kyllä kunnon kohottajalle erinomaisesti, sillä se lisää liikkuvuutta, koordinaatiota ja kehonhallintaa voiman lisäksi. Olo oli uupuneempi kuin pelkän saliharjoittelun jälkeen, sillä syke oli korkeampi koko tunnin. Kyllä tätä voi suositella, ja sopii tosiaan jos haluaa kokonaisvaltaisesti kunnon kohenevan. Itse lukeudun tällaiseen joukkoon, ja koen että voisin olla niin paljon paremmassa kunnossa. Haluan pystyä tekemään nuo liikkeet paremmin, joten ei kai auta muu kuin tulla uudelleen Funkkis Circuitiin, vaikka se hieman raastava olikin ;).                                                                                                                                                                                                           

Arvosana: Tunnin sisältö ja toteutus: 8,5


Tämä on tosi hyvä koko kehon sykkeen- ja kunnonkohottajatreeni. Liikkeet on mietitty niin, että useampi kuin yksi lihasryhmä työskentelee kerrallaan. Tästä saa enempi kicksejä mitä parempi kunto on, tietty. Mutta jo aloittelija saa hyvän mielen kunnon treenistä. Annan tuon pistemäärän, sillä en ole mikään kiertoharjoittelufani - mutta tämä oli huomattavasti kivempi ja tehokkaampi kokonaisuus kuin mikään koulun liikuntatunnilla tehty kuntopiiri.



-- Tämä ei ole mikään herkkutauti varpaassa, vaan ihana mustuainen treenauksen jäljiltä liian pitkällä varpaankynnellä. Ensimmäinen kramppikin tuli takareiteen, joka oli jo kovilla snoukkaamisen jälkeen. Nyt se jämähti. Kotimatka kävellen ei ollut mikään piknikki puistossa. Tästä on hyvä jatkaa ;). I want more, ei näin vähällä meikäläistä nujerreta!

2 kommenttia:

  1. Tulee hiki jo pelekästään lukemalla. Aika tiukka alotus sulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes pitää olla :P mukaan vaa haastaan itteensä ;)

      Poista