25.1.2013

Päivä 1: Spinning 45 & CXWorx

Testin tyyssija

 

 Tänään perjantaina astuin näistä ovista sisään odottavin mutta raskain mielin. Tämä tulisi olemaan toinen kotini seuraavan viiden viikon ajan, kun lähden matkalle jossa jokainen tunti käydään läpi.

Paikalle oli saapunut muutama muukin, ehkä minun innoittamana? Jos nyt ei ihan, niin ainakin kuntoilukärpänen on päässyt puremaan aimo joukkoon oululaisia. Hukan vastaanotossa on kiireistä klo 10 aamulla, ja tulostettuani tuntien lipukkeet huomasinkin olevani viimeisten joukossa. Ei voi olla totta, kauhea määrä ihmisiä, arkiaamuna. Vastaanotossa tiedetään, että jopa arkiaamut ovat tammikuussa kiireisiä, ja eritoten perjantait. Kyllähän tämä oli tiedossa, mutta en sentään odottanut, että ensimmäisenä haasteenani ollut spinning oli ääriään myöten täynnä.
 





Kuten aiemmin jo mainitsin, kahlaan läpi yli 20 ryhmäliikuntatuntia viidessä viikossa. Tänään testissä olivat Spinning45 ja CXWorx tehotreeni. Kaikkien lajien esittelyt löytyvät täältä: http://www.hukka.net/palvelut/ryhmaliikunta/

 

 

 

 Spinning 45 oranssi tunti (keskivaikea ja -raskas)

Tuntia kuvataan etukäteen näin:

"Periaatteiltaan musiikin vauhdittamaa maantiepyöräilyä sisätiloissa. Kestävyysharjoittelua parhaimmillaan, erityisesti pakaroita ja reisiä vahvistavaa. Loistava laji niin miehille kuin naisillekin! Eri tasot merkitty väreillä."

Kuten jo aiemmin mainitsin, sali oli lähes täyteen pukattu, mutta onneksi olin reippailla mielin ja löysin vapaan rullaimen. Mietin jo etukäteen, että Oh my god, täällä tulee kuuma ja hiki kun yhdessä mennään näin isolla joukolla. No nii-in.. Ovi menee kiinni, valot himmenee ja musiikki alkaa pauhata.
Onneksi pyörät ovat tutut, muutaman kerran säätöjen jälkeen homma näyttää vihdoin toimivan niinkuin pitää, eli jalat ja kädet sopivalla korkeudella ja sopivalla etäisyydellä toisistaan. Pyörät on kyllä laadukkaat, ei klonksu eikä remmit ole rispaantuneet, säädöt on helppoja ja edessä matkantekoa vauhdittaa vielä kierroslukumittari. Itse saan siitä oivaa suoraa tietoa, missä mennään. Monesti ohjaajatkin käyttävät kierroslukua mittarina vauhdille ja voivat näin helposti viestiä mitä vauhtia milloinkin on tarkoitus mennä.

Ohjaajana tänään toimii Svante, jonka meno näytti niin leppoisalta ja ääni kuulosti lempeältä. Olisipa itselläkin leppoisa olo, mutta nilkkoihin asti kireät jumppapökät eivät anna niin paljoa periksi. Rullaaminen tuntuu aluksi ihan kohtalaisen iisiltä, kun ei ole vielä vastuksia :D. Tunti on 45 minuuttia pitkä, ja viimeksi olen spinnaillut reilu kuukausi sitten. Ei kannata rehkiä, sanon itselleni. Tiedän kuitenkin luonteeni, ja sitten mennään.

"Kääntäkää lisää vastusta, saa jäädä penkkiinkin jos tuntuu siltä", Svante neuvoo. Varmaan joo, tällä asenteella ja hirveellä uholla ei istumaan jäädä. Vauhti kiristyy ja musiikin tempo pakottaa viuhtomaan jalkoja luonnottomalta tuntuvaa vauhtia, ja tietty putkella. Miksi en voi aloittaa nätisti tunnustellen, mietin. Siksi, että kipinä kilpailuun on aina olemassa, oli se sitten vaikka vain itseä vastaan. Ohjaaja huutaa aina väliaikoja ja loppu lähestyy, vaan miten tuntuu siltä että Svante ei osaa laskea sekunneittain? Miksi hänen ilmoittamansa 15 sekuntia tuntuu ainakin puolelta minuutilta? Vai voiko vika olla happoon asti vedetyissä jaloissa?

Saatan hieman liioitella, ei tunti niin paha ollut miltä kuulosti tuossa äsken. Tällaista se aloittaminen pienen tauon jälkeen vain on, ja parhaiten saan itseni liikkeelle haastamalla vähän itseäni ja lisäämällä kipinää sitä kautta. Spinning on kaikkien laji, sitä voi tehdä omalla temmolla, pitää juomataukoja ja säätää vastusta omantunnon mukaan. Ensikertalaisen kannattaa kuitenkin tulla ajoissa, sillä säädöissä voi mennä hetki. Kannattaa varata ehdottomasti myös pieni pyyhe mukaan sekä juomaa. Monilla on spinning-kengät erikseen, minulla ei vielä. Jos rankkaan spinningin ykköseksi niin lupaan hommata itselleni nuo sisäpyöräilyn aateliskengät!

En kuollut, ja hengitys kulki koko tunnin ajan. Vaikka porukkaa oli paljon, tunnelma ei ollut nihkeä hiestä, vaan ilmastointi thank god pelasi moitteettomasti enkä tuupertunut kuumuuteen. Kaiken kaikkiaan oli positiivinen kokemus, ja ymmärrän miksi tähän voi jäädä koukkuun. Jatkossa haluan kehittyä ja pystyä polkemaan vieläkin nopeampaa ja tarvittaessa myös leppoisasti, kuten Svante.

Arvosana:

Tunnin sisältö ja toteutus: 7,5 Vaativahko tunti, jossa sopivasti haastetaan ja annetaan mahdollisuuksia. 45 minuuttia sopiva aloitus päivälle ja passeli ennen lihaskuntotreeniä. Muuten aivan täysin bueno ja asianmukainen, mutta musiikki olisi voinut olla kovemmalla ja uudempia biisejä, plus tykkään itse hieman ruoskivammasta ohjaustyylistä. Pyörät ja tilat erinomaisessa kunnossa.

CXWorx (Les Mills) oranssi tunti (keskivaikea ja -raskas)

Tuntia kuvataan etukäteen näin:

"Les Millsin uusi personal trainereiden kehittämä 30 minuutin mittainen keskivartalon hallinta- ja lihaskuntotunti. Tehokkaiden selkä- ja vatsaliikkeiden lisäksi tunnilla treenataan mm. pakaralihaksia ja lantion alueen hallintaa. Apuvälineinä käytetään myös kuminauhaa. CXWORX™ -tunti parantaa funktionaalista voimaa, tasapainoa ja liikkuvuutta."

Kolkyt minuuttia täyttä törinää, niin kuin Jorma Uotinen sanoisi. Nauhat saattavat näyttää kidutusvälineiltä, ja toisaalta niinhän ne ovatkin. Tällainen setti kannattaa viedä paikoilleen ennen tunnin alkua, niin pärjää. Itse otin maltillisesti noita painoja, sillä tiesin ettei näillä kannata vielä lähteä keulimaan ja hankkimaan heti ekan päivän jälkeen niitä kramppeja.
Taukoja ei juuri ole lainkaan, joten aika menee nopeasti katsomatta kelloon. Ohjaaja Sirpa piiskaa vauhtia, ja näyttää liikkeet vaivattomasti.

Ensikertalaisiakin oli mukana tänään melko paljon, ja osallistujien taso heitteli paljon. Osa teki Sirpan mukana liikkeiden vaativimpia versioita, toiset tyytyivät helpoimpiin. Kaikki oman kunnon mukaan. Tässä kohtaa täytyy myöntää, että vartalonhallinnan kanssa on itsellä vielä paljon hommaa, sillä vaikka kuinka yritti, kaikkia liikkeitä ei millään pystynyt viemään loppuun asti vaikeimmalla tasolla. Huomasi, kuinka rapakuntoinen sitä loppujen lopuksi sitten onkaan. Samalla mietin, että onneksi lähdin tähän - kehityn varmasti ajan myötä.

CXWorx on turvallinen tunti, sillä pääpaino on oman kehon kannattelulla, ei suurilla painoilla. Liikkeet ovat  liikeradoiltaan helppoja ja ensikertalainenkin saa niistä hyvin kiinni. Rautainen nainen on kyllä tuo Sirpa, joka hymyillen tekee ääriasentoja ja -liikkeitä tuosta vaan. Respect. Tämä on sellainen tunti, jota voisi harkita hyvin pariksi aerobisen tunnin jälkeen, kuten tuon aiemmin mainitsemani spinningin. Tällä kertaa tuli vain sellainen olo, että olin tosi huono. Parannettavaa jää paljon, ja täytyy testata sitten sama tunti vähän ajan päästä ja katsoa, onko kehitystä tapahtunut.

Arvosana:

Tunnin sisältö ja toteutus: 8 Hyvä asenne ohjaajalla, positiivinen mutta tiukka. Saa tuloksia aikaan itselle ja muille. Musiikit olisivat voineet olla uudempia, mutta viihdyin kyllä. Hyvä tempo piti loppuun saakka. Sopivan haasteellinen mutta yksinkertainen, tykkäsin kyllä. Sivulankkuja oli ärsyttän paljon, siitä vähennän puoli pistettä (täysin oma mielipide ja kielinee kyseisten lihasten vajavaisesti kunnosta. :D)



Kiitos ekasta päivästä Hukka! Tästä jatketaan ja toivottavasti vahvistutaan. Terkuin Marika.



6 kommenttia:

  1. Kuullostaa hienolta hommalta. Itse en pidä spinningistä, mutta CXWorx on todella hyvä :)t. Take

    VastaaPoista
  2. Niin on, ja todella tehokas! Spinning on vähän makuasia, mutta itse saan siitä parhaimmillaan hyvät kicksit ku pääsee kunnolla rullaan.

    VastaaPoista
  3. Ja mmmmikä ihmeen rapakunto? Rapakuntoinen eukko ei jaksais kahta raskasta tuntia peräkkäin! Mut hyvä alku, jee!

    VastaaPoista
  4. Eikä, mulla jäi niin harmittaan ku lupasin kans itelleni että käyn kokeilemassa Hukan jokaista erilaista ryhmäliikuntatuntia ja teen niistä kunnon postauksen, mutta polvi meni rikki ennen kuin ehdin edes aloittaa homman! Joten iha huippua että ryhdyit tällaseen projektiin, tsemppiä hulluna :) Seuraan sun jalanjälkiä sitte ku koipi alkaa taas käyttäytyyn. Olis muuten kiva jos satuttais joogaan tai Balanceen yhtä aikaa silloin ku kyseisiä tunteja kokeilet, jotenka jos jaksat niin laitahan viestiä kun tiiät milloin noille tunneille oot menossa >:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Sita, juu oon lukenu myös sun blogia ja huomasin että käyt ahkerasti Hukassa kun vaan paikat kestää. Siistiä että kannustat mua ja toivottavasti polvi paranee. Vois katsoa vähän aikataulua balancen ym suhteen :)

      Poista
  5. Jaa no onneks eivät olleet kokonaisia tunteja ;) mutta kiitos kiitos :) suunta on ylöspäin, toivottavasti :P

    VastaaPoista