30.1.2013

Päivä 6: konsultaatio, pallopelit & BodyPump

Tehokeskiviikko

Keskiviikko alkoi erilaisissa tunnelmissa kuin ennen. Minä tulisin saamaan erityislaatuista opastusta taipaleelleni, ja pääsin tapaamaan Hukan omaa Virvaa. Tähän asti on menty ja suoritettu pääasiassa oman fiiliksen mukaan, mutta nyt niitä tekemisiä pääsi suunnittelemaan kokonaisvaltaisemmin.


Yhdessä lähdettiin Hukan Fitness- ja ohjelmajohtaja Virvan kanssa käymään läpi hieman ryhmäliikunta-aikataulua, ja sain hyviä vinkkejä ja neuvoja siihen, miten edetä kohti tavoitettani: kokonaisvaltaista kehonhallintaa ja hyvää lihas- sekä kestävyyskuntoa. Hommaahan siis on reippaasti, mutta hyvin on aloitus sujunut - motivaatio on säilynyt yllä.
Pääasiaksi nousi treenaamisen monipuolisuus: vaikka voimaharjoittelu on tärkeää, on avainasemassa kestävyyskunto - hyvästä aerobisesta kunnosta on selkeää hyötyä terveydelle, ja tätä ei tulisi unohtaa. Tämä on itselle monesti se kompastuskivi, sillä innostun nopeasti, ja tekemistä saattaa olla vaikea ylläpitää. Kenellä muulla on näin? Innostuksen jälkeen tekeminen lopahtaa tekosyiden saattelemana? Virva kehotti treenaamaan hyvällä fiiliksellä ja sykkeellä, mutta muistutti pitämään välillä tasapainon takaamiseksi kevyempiäkin treenipäiviä, jolloin keskittyisi rauhalliseen kehonhallintaan tai pehmeään tanssiin venyttelyä unohtamatta.

Selkärankani testaamiseksi yritän siis käydä läpi kaikki Hukan tarjoamat lajit viidessä viikossa. Uusia tuttavuuksia on tulossa eteen matkan varrella, ja Virva suosittelikin muutamaa: Cardio Tennis, jossa nostetaan pelikuntoa ilman että tarvitsee osata pelin saloja. Tätä testaan jännityksellä lähiviikkoina, sillä kyseessä on itselle aivan uudenlainen tunti ja tennis kaukana mukavuusalueeltani. Toinen ehdoton nosto tulee funktionaalisen harjoittelun puolelta; Hukka tarjoaa Funkkis Circuitin lisäksi pian TRX Trainingia - introt ovat parasta aikaa käynnissä ja treenissä pystyy myöhemmin etenemään tasoittain. Treeni tehdään TRX -laitteilla pienryhmissä ja tekemisessä korostuu toiminnallisuus mitä kautta voima, tasapaino, vartalonhallinta ja notkeus kehittyy uudella tavalla. Kiinnostava uutuus, jossa suurin vastus on oma keho. Testiin ehdottomasti!

Hukan avustuksella jatkan tämän haasteen parissa turvallisesti ja saan enemmän irti kuin vain itsekseni puurtaen. Tulen jatkossakin kertomaan, miten kuntoni edistyy ja millä keinoin - tähän on tulossa ainakin yksi lisäapu, josta kerron myöhemmin ;). Kokonaisvaltainen hyvä olo, kunto ja terveys tavoitteena. Kiitokset vielä Virvalle tästä päivästä.

Palloilua


Onnekkaat Hukassa kävijät tietävät, että tarjolla on runsaasti mahdollisuuksia pelata pallopelejä - sulkkista, pingistä, tennistä, korista ja jopa salibandyä. Tänään ohjelmassa oli tennis, pingis ja koris.
Rysty-Rane oli melkoinen vastus lajissa kuin lajissa, mutta kävi ilmi, että tenniksessä oltiin molemmat melko lailla surkeita.

Niin oikea tekniikka, että :D. Mutta oli mukava testata pitkästä aikaa myös tuota lajia. Pelille vielä ei kunnolla päästy, mutta syöteltiin vuorotellen koko kopallinen palloja, joten kyllä siinä kuuma tuli. Pitänee kyllä ottaa muutamia taitokursseja, jos tennistä ajatteli harrastaa jossain vaiheessa - olisiko tähän vinkkejä?

Toinen pallopeli olikin jo tutumpi, eli pingis. Tenniksen jälkeen tuntui hassulta, kun pallo oli kevyt ja kenttä pieni. Pelikin sujui paremmin kuin koskaan, ihan kuin kehitystä olisi jo tapahtunut. Ihan kuin.. Rane vei erät 7-4, mutta itselle tuli niin hienoja ohituslyöntejien onnistumisia, että olin ihan tyytyväinen tulokseen.

Korista vähän heiteltiin siinä ohimennen myös. Koripallo, vanha ystäväni ja vihollinen, totteli kohtalaisesti. Kaukoheittoihin voimat olivat jo hieman ehtyneet, joten paras veto oli poissa. Kuitenkin on niin mukava muun treenaamisen ohessa käydä heittelemässä. Onko muita koristyyppejä linjoilla, saataisiinko joskus pelit yhteen päähän? Pitäisi ottaa sitä säbälaitaa vähän siitä korin alta sitten ainakin sivuun, pallo pomppaa ikävästi siitä reunasta, mikä on luonnotonta korikselle.


BodyPump oranssi tunti (keskiraskas ja -vaikea)


Tuntia kuvataan etukäteen näin: "Musiikin tahtiin tehtävää voimaharjoittelua, joka vahvistaa kehoasi. Tunti sopii kaikille, jotka haluavat treenata kehon suurimpia lihasryhmiä yhden tunnin aikana. Tunnin yksinkertaisuus tekee aloituksen helpoksi ja sen tehokkuus auttaa näkemään tuloksia nopeasti."

Monelle tuttu BodyPump se pitää pintansa. Tuo kokovartalon treeni on mielelle ja keholle erinomainen setti tyhjentää ärsytysvarastot ja löytää uusia rajoja. Tunnin raskauden voi määritellä painoilla oman kunnon mukaan, joten aloittaminen on helppoa. Aloittaessa ensimmäistä kertaa Pumppia, voi olla epäselvää mitä painoja tarvitsee ja milloin. Katsoa voi aina naapurilta, mutta jos aloittaa alusta, on hyvä varata viereen useampia painoja, jotta löytää oman tasonsa. Nyrkkisääntönä on, että mitä isompia lihaksia tehdään, sitä enemmän painoa uskaltaa tankoon laittaa. Muutaman kerran jälkeen tarvikkeiden kolistelukin sujuu jo näppärämmin. Ohjaajat neuvovat liikeet ja rytmin joka kerta, joten mitään ei tarvitse osata ulkoa, joskin rytmitykset jäävät nopeasti mieleen ja biisit soi päässä vielä kotimatkalla. Tämä on sellainen ryhmäliikunnan peruspalikka, jota ei asemastaan mikään vielä ole horjuttanut.

Tunti ei menetä viehätystään, sillä saa huomattavia kicksejä kun tajuaa kehittyneensä ja jaksaneensa jälleen paremmin. Tällöin voi hieman herätellä kroppaa ja laittaa likoon lisää painoja - kehitys tulee pienen kivun kautta ;). Tänään ohjaajana toimi tosi rautainen nainen, jonka selkeä ja hyväntuulinen ohjaus on monen mieleen. Tuntia on helppo seurata, kun on esikuva siellä edessä näyttämässä mallia - Sirpalle propsit iloisesta ja ammattitaitoisesta asenteesta! Tunnilla näkyi nuoria ja iäkkäämpiä, sekä naisia että miehiä. Kuten sanottu, Pump sopii niin monelle että selkeää kävijäryhmää on vaikea määrittää. Kuka tahansa uskaltaa joukkoon :).

Arvosana: tunnin sisältö ja toteutus 9


BodyPump ei petä ikinä, ja tähän jää koukkuun. Itsensä haastaminen on helppoa ja tulokset näkyvät nopeasti jaksamisessa. Varokaa korvamatoja - tunnilta jää päähän soimaan biisit alitajuntaan, sillä kun rehkii silmät kiinni niin musiikki painuu mieleen. Kun kappaleet kuulee salin ulkopuolella, tulee mieleen Pump - ja johdattaa takaisin salille rehkimään - ovelaa :)

4 kommenttia:

  1. Blogi on muuten hyvä, mutta läpinäkyvä mainostaminen on pitkä miinus. Toivoisin enemmän kunnollisia neuvoja aloittelijoille. Vieruskaverilta mallin katsominen pumpissa on tyhmintä ikinä. Mistä sen tietää että onko vieruskaveri himopumppaaja vai kuntoutuspotilas?Aloittelijalle riittää mainiosti 2,5-3kg päätyihin lämmittelyssä ja vitoset reisisettiin. Siitä on varaa nostaa ja tuskin saa itseään rikotuksi. Itse kun ensimmäisen kerran menin pumppiin en ikinä ollut nähnyt tankoa, enkä tiennyt edes millä painot saadaan tankoon lukituksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti kommenteista, voisihan sitä tarkemminkin opastaa toki, mutta sitä varten ammattilaiset on ohjaamassa toimintaa tunneilla :). Pääasia on vain kertoa omat fiilikset, ja tällä kertaa fiilikset koskee näitä Hukan palveluita jota haaste koskee. Seuraavaksi voi olla vuorossa ihan muut paikat ja lajit. Oon käyny monilla eri saleilla elämän varrella ja Hukka on helposti monipuolisin ja kaikinpuolin hyviä palveluita tarjoava liikuntakeskus. Ei ole tarkoitus mainostaa tai opastaa liikaa, vaan mun kautta voi tsiigata sisälle liikuntakeskuksen toimintaan. Vieruskaverilta kattomisella tarkoitin lähinnä et mitä välineitä vois tarvita jos muuten mietityttää, ei tietenkään kuinka paljon painoa laittaa, sori jos ymmärtää tästä väärin. Fiiliksellä jatketaan ja kiva kun voi keskustella näistä asioista :).

      Poista
  2. Oo, olet ollut Viisaan Virvan juttusilla. Siinä on nainen, joka on motivoinut mua lujasti joskus ööö...KAUAN....sitten, noin 15 vuotta sitten. Virvan tunneilla on poljettu hullunkiilto silmissä spinningiä, ennen kuin siitä tuli valtavirtalaji. Vanhalla kunnon kolmikasilla Oulussa ;D Kuuntele tarkkaan, siinäpä erinomainen motivaattori!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta potta, hyvässä seurassa tässä ollaan :)

      Poista