18.2.2013

Päivä 23: PT-tapaaminen & HukkaBody

Perustan rakentamista

Joistakin voi tuntua hullulta, että tässä vaiheessa höpötän kunnon perustan rakentamisesta kun olen jo käynyt huhkimassa useita kertoja salilla ja liikuntatunneilla. No todettakoon, että jälkiviisaus on paras viisaus ja lisäksi olen ottanut tavoitteekseni saavuttaa tällä haasteella muutakin kuin viiden viikon liikuntarupeaman. Olen jo nyt löytänyt uusia lajeja, joita haluan jatkossa sisällyttää treeniohjelmaan, mutta ennen kaikkea tavoite on luoda hyvä perusta sekä kestävyys- että lihaskunnolle. Tämä asia nousi esille myös personal trainerin kanssa keskustellessamme.

Ensimmäinen käyntini personal trainerilla, hui! Olen aina ajatellut, että se saattaa olla hieman hifistelyä ja sitä paitsi, ei minulla ole mitään selkeää tavoitetta. En halua juosta maratoonia tai osallistua suurin pudottaja-tyyppiseen superdiettiin. Voisiko henkilökohtaisella ohjauksella olla mitään etuja tai hyötyjä minulle?

Hukka tarjoaa erilaisia palveluita ja eri taustaisia personal trainereita. http://www.hukka.net/palvelut/opetus-ja-valmennus/ Tuosta osoitteesta löytyy lisätietoa haluavalle. Itse kokeilen personal trainer -palvelua kolmen kerran paketilla, ja tästä vastaa osaltani Kata. Olipa onni saada sellainen pt, joka tajusi heti mitä tarkoitan sillä, että treenaaminen on erilaista kuin ennen. Tavoitteellisuus liittyi ennen pelisuorituksiin ja niissä parhaimmillaan olemiseen. Nyt pelkkä liikunta itsessään ei tunnu riittävältä tavoitteelta, sillä se ei ole niin konkreettinen kuin mihin aikoinaan tottui. Saimme kuitenkin muutamia selkeitä tavoitteita esiin, joiden pitäisi motivoida tulosten mukana: kiinteytys, kestävyys- ja lihaskunnon parannus. Lisäksi Kata lupasi näyttää minulle uudenlaisia treenausmuotoja, jotta löytäisin jälleen jotain uutta.
Tapaamisessa kartoitetaan nykyistä elämäntilannetta ja liikkumishistoriaa, sekä mahdollisia vammoja ja vikoja. Erityistoiveet otetaan huomioon, ja voi kertoa jos tarkoitus on pudottaa painoa tai työstää tiettyä ongelmakohtaa. PT:n kanssa keskustelu on luottamuksellista ja turvallista - hän on ammattilainen ja osaa neuvoa liikuntaan ja ravintoon liittyvissä haasteissa. Eikä se ollut yhtään pelottavaa, joten ennakkoasenteita PT:lle lähtemiseen ei kannata pitää yllä.

Näinkin voi käydä kun oikein treenaa :D


Personal trainer tekee haastattelun perusteella minulle kuntosaliohjeman, ja treenaa kanssani muutaman kerran. Kerron teille sitten miten nämä sujuvat, jännityksellä odotan jo ensimmäistä kertaa, joka on PIAN.


HukkaBody valkoinen tunti

Tuntia kuvataan etukäteen näin: "Tässä tunti sinulle, joka aloittelet liikkumista tai haluat kevyemmän treenin. Tunnilla on helppo lämmittelyosuus ja monipuolisia lihaskuntoliikkeitä koko keholle."

Salilla lämmittelin ensin juoksumatolla hiukan ennen tuntia, sillä halusin saada kropan lämpimäksi ja hieman tuntumaa. Alku ei ollut helppo, ja kireyttä tuntui pohkeissa ja akillesjänteissä - pitänee aloittaa vielä hitaammin ettei riko itseään.

HukkaBady sen sijaan oli mukava tuttavuus armollisuudellaan. Ryhmäliikuntatunnit ovat tähän mennessä olleet melkein poikkeuksetta tupaten täynnä, johtuen varmasti myös alkuvuoden rysäyksestä. Tämä tunti sen sijaan veti Jätti-Hukka saliin vain 12 kuntoilijaa. Monia vetää ennemmin puoleensa äärimmäisen tehokkaat mustat ja oranssit tunnit, mutta valkoinen tunti saa olla rauhassa. Olipa rentouttavaa aloittaa tunti, kun oli ainakin kunnolla tilaa.

Muut osallistujat olivat pääasiassa kuntoilua aloittelevia tai hakivat sillä kertaa hieman rennompaa koko kehon toimintaa ylläpitävää tekemistä. Tunnin alussa on lämmittely, jonka mukana on helppo pysyä ja tempo ei ole liian kova. Ohjaajana toiminut Iida-Maria laittaa soimaan kohtalaisen uusia listahittejä, ja tunnelma on ryhdikäs mutta pakottamaton. Liikkeistä kerrotaan etukäteen ja annetaan jokaiselle liikkujalle mahdollisuus säätää tunnin raskautta tehostamalla liikkeitä tai tekemällä hieman alhaisemmalla vastuksella. Oli oikein kiva saada tehdä tehokkailta tuntuvia liikkeitä kun oli kunnolla tilaa eikä tullut paineita ylittää itseään. Tämä on erittäin hyvä tunti aloittelijalle, mutta antaa myös edistyneemmälle liikkujalle hieman haastetta.

HukkaBody keskittyy aika lailla isoihin lihaksiin - tehdään paljon kyykkyjä eri rytmityksillä sekä kehon kannattelua eri asennoissa kuten lankussa ja vatsa- ja selkärutistuksissa. Mukana on myös käsipainot, joilla tehostetaan kyykkyä tekemällä samaan aikaan hauiskääntöä tai taakseojennusta. Hiki tuli ja tekeminen tehostui kun lisäsi itselle haastetta. Selkälihakset tuntuivat olevan aika huonossa kunnossa ja niitä tehdessä piti rutistaa oikein kunnolla - näissä pitää petrata. Kokonaisuutena liikkumisesta tuli hyvä mieli, eikä olo ollut jälkikäteen kaikkensa antanut vaan pikemminkin kokonainen - tunnen kehon mutten joudu laahaamaan itseä portaita ylös pukeutumistilaan.

Tips! Ohjaajilta saa usein tunnin jälkeen kysyä itseä askarruttavia asioita, mutta melko harvoin näen tätä asiaa hyödynnettävän. Tämä on erittäin hyvä sauma jäädä hetkeksi juttelemaan ja saada ammattimaisia täsmävinkkejä vaikka lihashuoltoon tai liikkeiden oikeaan linjaan.

Arvosana: Tunnin sisältö ja toteutus: 8+

Hyvä perustunti ja loistavat biisit sekä hyvä, salliva ja tilava tunnelma. Innostava ohjaus. Tämä valkoinen tunti sopii erityisen hyvin aloitteleville tai vähän aikaa taukoa pitäneille kuntoilijoille. Haastetta saa omantunnon mukaan lisätä. Ei mitään krumeluureja tai hienouksia, perustyö kunniaan. Testipäivänä hyvin tilaa lauantain aamupäivätunnilla - eli turhan ehkä aliarvostettu kokonaisuus. Itse tulen ainakin uudestaan juuri siksi, että mahdollisuuksia on tunnin aikana treenata tehokkaasti ja tilaa vielä ainakin toistaiseksi löytyy hyvin.


1 kommentti: