21.2.2013

Päivä 26: PT-treeni & villi Zumba

Harjoittelun uusi vaihe

 

Vielä sata vuotta sitten ihminen tuskin aavisti joskus tarvitsevansa erityistä kuntovalmentajaa päästäkseen hyvään kuntoon tai ylläpitääkseen kroppansa kuntoa. Saati metsästäjä-keräilijä aikana, jolloin jokainen ateria piti löytää tai hankkia luonnosta. Omille isovanhemmilleni en aio tästä projektista mainita, sillä he ovat vanhoja kunnon maanviljelijöitä ja tehneet ruumiillista työtä koko elämänsä - he eivät ymmärtäisi. Vaikka ajat ovat muuttuneet, löytyy ihmisiä joille nämä ruumiilliset asiat ovat osa luonnollista elämää sekä jopa elämän edellytys. Pappani tekee hurjaa lenkkiä yhä yli kahdeksankymppisenä, huomioliivi vain päälle ja tienposkeen pyöräilemään tai hiihtämään metsäladuille sen lisäksi että ohessa hoituu suuren maatilan ja metsän hoito. Kunnioitan heitä ja heidän elämäntapojaan <3. Ymmärrän, että he eivät ymmärtäisi. Kuitenkin elän omaa elämääni, enkä pelkää nyt myöntää, että joudun tekemään tietoisesti töitä pitääkseni itseni kunnossa. Niin moni nykyään joutuu katsomaan itseään peiliin ja laittamaan peppunsa liikkeelle. Parhaiten se onnistuu, kun tekemisestä tulee tavoitteellista ja siihen saa apua. Minä saan apua tällä kertaa personal trainerilta, ja seuraavassa avaan ensimmäistä treenikertaani.

"Tehdään vähän erilaisia liikkeitä"


Pikku pannari ennen ekaa treeniä


Olin kertonut pt:lleni, että tavoitteeni on kiinteytyä, saada hyvä lihaskunto ja kestävyys pääpainona keskivartalon hallinta. Keskusteltuamme hän totesi, että tekee saliohjelman, jossa on vähän maustettu tuttuja liikkeitä sekä löytyy myös uusia tuttavuuksia. Ja näin kävi, tuloksena on mielenkiintoinen, tehokas ja monipuolinen harjoitusohjelma. Treeni eteni näin:

-Aluksi lämmitellään juoksumatolla kymmenisen minuuttia, jotta kroppa lämpiää ja raajat saadaan liikkeelle. Kun alkulämppä on suoritettu, siirrytään salitreenin pariin. Tulossa olisi noin tunnin mittainen setti treeniä koko vartalolle. Koko ohjelma tehdään kokonaisuudessaan kerran läpi, jonka jälkeen sama toistetaan vielä kerran.

-Aloitamme tekemällä laitteessa jalkaprässiä. Vastuksista en ollut varma, että paljonko sieltä nousee tai tulee helposti 15 toistoa. 85 kg luki vielä nousseessa painolaatassa, joten sillä mennään ainakin ekat pari viikkoa.
Jalkojen jälkeen siirryn ah niin ihanille kahvakuulille, ja nostelen niitä ähinän ja puhinan saattelemana. Eka liike on ottaa yksi kahvakuula kahteen käteen, nostaan niskan taakse ja taas eteen kädet koukistettuina ja keskikroppa tiukkana. Toinen naseva liike on nostaa yhdellä kädellä kuula kohti kattoa, ja taivuttaa kroppaa kohti vastakkaisen jalan nilkkaa. Vartalon hallitsemiseksi joutui melko paljon keskittymään, joten nämä kuulaliikkeet eivät päästä helpolla.

Seuraavaksi siirytään tämän laitteen pariin. Epämääräiseltä näyttävä kokonaisuus taipuu kuitenkin sekä lähentäjä-, että loitontajaliikkeisiin. Jalka vaan yli ja heilauttamaan. Tässä laitteessa säätöjen kanssa kannattaa kysyä neuvoa, jos ei osaa. On näppärä, kun oppii käyttämään kuitenkin. Tässä laitteessa ei istuta, vaan kannatellaan koko kroppaa ja pusketaan jalkaa eteenpäin. Poltto tuntuu ja hiki tulee kyllä, don't worry.

Tämän jälkeen siirrytäänkin pallon pariin. Mahalleen siihen plop plop -plussapallolta näyttävän jumppapyörelön päälle niin, että takajalat osuvat juuri ja juuri maahan, sekä kurottamalla myös sormet. Siitä sitten tekemään supermies -liikettä pallon päällä. Siis kannatellaan koko kroppaa ja tasapainotellaan, kun nostetaan vuorotellen vastakkaista kättä ja jalkaa. Haetaanpa sitten käsipainot mukaan ja mikä parasta, jatketaan pallon päällä vaan ja tehdään siinä se penkkipunnerrus. No nyt mennään selälleen, otetaan käsipainot (itsellä oli kasit) käsiin valmiiksi, rullataan pallo selkää pitkin kroppa niin, että vain lavat ja pää jäävät pallon päälle, muu kroppa pysyy tiukkana ja jännitettynä kannatellen alaruumista.Siitä lähdetään nostamaan painoja sivuilta kohti kattoa, ja kuuluu pieni klop kun käsipainot kopsahtavat hieman yhteen. Rutistus tuntuu, sekä keskittyä täytyy jotta asento säilyy.

Sitten haettiinkin treeniin mukaan jälleen uusi muoto. Tätä olen toki ennenkin käyttänyt, mutta en vuosiin.

Ufo?
Okei, kyseessä ei ihan ole ufo, vaikka se kuvassa siltä hyvin paljon näyttää. Tämä tässä on mukava, oikein mukava tasapainolauta. Mikseikäs lisättäisi hieman tehoja treeniin tuon avulla?

Huterasti nousen laudalle ensimmäistä kertaa pitkään aikaan. Aiemmin olin käyttänyt tuota vahvistamaan nilkkoja aikana, jolloin ne napsuivat ja pyörähtelivät tämän tästä (ei varmaan ole mitään tekemistä koriksen kanssa :P ). Nyt mentiin tuohon päälle ja kyykättiin. Taas, herranjestas, tarvittiin tasapainoilua. Tässä varmasti kehittyy, mutta aluksi tuntui että oli vaikea hallita kyykistymistä laudan päällä. Tuota lautaahan voi hyödyntää myös tehdessä seuraavaksi hauiskääntöä sekä ojentajia. Nämä tehdään talja-laitteella, ja tosiaan, tasapainolaudan päällä. Tämä tuo haastetta koko vartalon hallintaan sekä itse liikkeeseen. Ryhti suoraksi, hartiat taa, keskity tasapainoon ja tekemiseen. Muuhun ei jää tilaa tai aikaa päässä. Tästä syystä tämä treeni on erittäin hyvä henkisestikin, sillä sen aikana pitää keskittyä vain tekemiseen ja antaa muiden ajatusten levätä. Iso plussa siitä, vaikka nämä haastavia liikkeitä ovatkin. PT lupasi kehittymistä tasapainossa, ja toivon että tämä toteutuu pian, sillä haluan saada tehtyä kyykkyjä jopa yhdellä jalalla tuon härpäkkeen päällä. Another challenge :D.

Sitten oli aika mennä köysien pariin. Tarkemmin, kuvassa näkyvä viritys on TRX-laite, jonka löhtökohtana on USA:n merivoimien harjoittelutapa köysillä keskellä aavaa merta, missä kuntosaleja ei ole mailla eikä halmeilla. TRX hyödyntää tehokkaasti köysiä ja vartalon omaa vastusta. Tehoa on helppo säädellä asentojen avulla.

Tällä kertaa TRX:n avulla tehtiin vatsalihasliikkeet. Köysiä hieman säädellään aina tarkoituksen mukaan, joten ekaa kertaa kannattaa ottaa ohjeita vastaan ohjaajalta tai osallistua erityiseen introon. Hukassa on tulossa myös eritasoisia kursseja tähän treenaamiseen, jos kiinnostaa niin kannattaa kysellä Hukasta. Itse tein vatsalihakset tässä niin, että asetuin konttausasentoon lattialle ja asetin jalkaterät hihnoihin sekä nostin vartalon käsien ja hihnojen varaan. Sitten aloitetaan liike, jossa jalkoja tuodaan koukussa kohti mahaa ja ojennetaan takaisin taakse köysien varaan. Toinen versio on aloittaa samasta asennosta, mutta nostaa keskivartaloa ylös ja tuoda jalkateriä kohti käsiä vartalon muodostaessa käänteisen V:n. Molemmat versiot toimii, believe me.

Tämän setin teen siis kahteen kertaan. Sen jälkeen siirryn vielä juoksumatolle ja hölkkään tai kävelen maitohalpot pois noin viiden-kymmenen minuutin ajan. Sitten vielä venytellään. Kaiken kaikkiaan treeni on monipuolinen ja vinkit, joita PT:ltä saa, ovat kullan arvoisia. Lisäksi tämäkään tapaaminen ei ollut pelottava, vaan pärjäsin yllättävän hyvin ja pystyin tekemään liikkeet läpi heti ensimmäisellä kerralla. Tästä on hyvä jatkaa, kiitos Katalle mukavasta opastuksesta ja haastavasta ohjelmasta! :).


Zumba harmaa tunti

 

Tuntia kuvataan etukäteen näin: "Zumba® on kolumbialaisen Alberto ”Beto” Perezin kehittämä vauhdikas kuntotanssitunti. Tanssityylit ja musiikki vaihtelevat latino- ja afrorytmeistä kansainvälisiin hitteihin. Tunnin aikana pääset tanssimaan mm. salsaa, merengueta, cumbiaa, reggaetonia, afroa, amencoa ja hip hoppia. Zumban perusidea on liikkeiden helppous ja liikunnan ilo."

Tunti on kuin onkin vallattoman villi ja energisyyden lantiota keikuttava multihuipentuma. Mitä ear-candyä onkaan ihanat reggaeton-biitit ja notkeat lattarisävelet! Tunti pidetään vielä Hukkalassa, joka on jättikokoinen sali, jossa on ihan huippu kimmoisa lattia sekä tosi paljon tilaa. Ei tarvitse pelätä että vetäisee naapuria käkättimeen kesken superhienon käännöksen. Salissa ohjaaja on lisäksi korokkeella, joten tuntia on helppo seurata. Fiilis on lisäksi hyvä, kun Heidi innostaa edessä eikä päästä helpolla. "Peppu alemmas ", kaikuu useita kertoja salissa. Rääkin kestää, kun ei tarvitse tuijottaa edes itseään peilistä - ihan huippua, pystyy unohtamaan miltä näyttää ja keskittyä siihen miltä tuntuu ja miten liikkeet tehdään.

ForSquarekin muuten ilmoitti, että olen käynyt reippaasti viisi viikkoa putkeen Hukassa, nice! Taitaa olla ennätys, ainakin tuon sovelluksen mukaan. :) Vielä ei ole mayorshippia oustattu, mutta matkalla ollaan (sori, tämän tajuaa varmaan vain tuon sovelluksen käyttäjät, mutta liittyy noihin chekkautumisiin - saa kysyä lisää multa jos kiinnostaa :).

Takaisin Zumbaan. Zumban menoon mukaan oli tullut arviolta 60 henkeä, mutta joukkoon olisi mahtunut vielä. Seassa oli aloittelijan oloista sakkia, sekä sitä kokenutta jumppaaja-osastoa. Jokainen vetää täysin omalla fiiliksellä ja tyylillä. Liikeet eivät ole liian vaikeita, ja itsekin viimeksi muutama kuukausi sitten zumbassa käyneenä sain kiinni minulle uudesta ohjelmasta kyllä kohtalaisen helposti. Käännökset ja liikkeet ovat voimakkaita, ja niitä painottaa musiikin pakottava rytmi ja biitti, joka tarttuu. Tulee mieleen Espanjan rantabaarien aamuun jatkuvat bileet. Nyt vain sangria ja mojitot ehkä puuttuivat. En kyllä muistanut, että Zumba on noin hauskaa. Heidi on ihan mahtava ohjaaja, siitäkin voi johtua hyvä kokemus. Tämä sopii kyllä kaikille, ja enemmän saa irti kun unohtaa miltä näyttää ja antaa itsensä liikkua rytmin mukana. Villisti ja vapaasti :D.

Tips! Tunnille passaa parhaiten löysät ja kevyet haaremihousun tyyppiset tanssihousut. Ne antaa tilaa hengittää ja mahdollistaa leveän haara-asennon ja esteettömän liikkumisen.

Tunnin arvosana: Sisältö ja toteutus: 9

Vahva ysi. Ei muuta kuin hakemaan fiilistä rennoista biiteistä ja reteästä rytmistä :).

3 kommenttia:

  1. Heidin zumbaa ei voi edes verrata muihin zumbatunteihin :D.. Ihan parasta!

    VastaaPoista
  2. Oli kyllä mahtava meno! Meen uudelleenkin ilman muuta, ja tosiaan näytti olevan suosittu tunti :)

    VastaaPoista
  3. Kokeilin minäkin ja tykkäsin..Arvaa vaan milä näytin :) t. Take

    VastaaPoista